Image

Näin rakennat kauniin virtaavan puron

Rakenna tyylikkäästi virtaava puro seuraamalla alla olevia ohjeita vaihe vaiheelta.

Tärkeä asia puroa rakennettaessa on allaspumppu, jonka avulla vesi virtaa purossa. Muista aina valita oikean kokoinen pumppu kuhunkin allaskokonaisuuteen. Tutustu tarkemmin allaspumppuihin täältä.

Näin lasket helposti kuinka tehokkaan pumpun purosi tarvitsee
Jokainen senttimetri puron leveydessä tarvitsee virratakseen noin 100 litraa vettä tunnissa.

Oletetaan, että puron leveys on 50 cm. Silloin puron toteutukseen tarvittavan allaspumpun teho laskettaisiin näin. 50 x 100 l/h = 5 000 l/h.

Pumpun tulisi siis pystyä nostamaan 50 senttimetrin levyisessä purossa 5 000 litraa vettä tunnissa puron lähtökorkeuteen.

HUOM! Pienissä purorakenteissa voi allaspumpun jakaa pumppaamaan vettä myös suodattimiin tai patsaisiin. Isoille puroille kannattaa kuitenkin olla oma erillinen pumppu.


Image
Image

Puro on kaunis lisä pihaan. Se voi olla iso virtaus tai pieni sympaattinen putous. Putouksia löytyy myös valmiina helposti asennettavina elementteinä.

Puroa rakentaessa on tärkeää tiivistää puron reunat niin, että ne eivät sorru reunalle astuttaessa. Rakennusvaiheessa voi hyvin hyödyntää allaskuopan kaivamisesta saatua maa-ainesta.

Tiivistä puron pohja todella huolellisesti ettei se anna periksi ja lähde sortumaan. Puron pohjan muotoiluun voi käyttää hyvin esimerkiksi kivituhkaa.

Image
Image

Kerrosten väliin olisi hyvä asentaa suodatinkangas ettei maa-ainekset pääse sekoittumaan keskenään.

Image
Image

Viimeistele lopuksi puro kivillä, kasveilla, valoilla tai vaikkapa tunnelmallisilla usvalaitteilla!

Viimeistelyyn voi käyttää myös kivipintaista puromuovia, joka näyttää hiekkamaalta ja sulautuu luontevasti ympäristöön.

Ennen varsinaista täyttöä istuta altaaseen halutut kasvit. Kasvikorien käyttö on suositeltavaa, koska se helpottaa kasvien vaihtamista jälkeenpäin.

Image

HUOM! Purossa solisevan veden voi kierrättää myös paineellisen
suodattimen kautta, jolloin vesi valuu puhtaana altaaseen.