Hoito ja talvehtiminen

Vesipuutarhan talvikuntoon laittaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen yöpakkasia.

Valmis- sekä allaskalvoaltaan talvikuntoon laitto

Altaasta tulee poistaa roskat mahdollisimman hyvin ennen jäätymistä. Itse allas jätetään täyteen vettä, mutta pumppu ja muu mahdollinen tekniikka otetaan pois (ks pumpun ym säilytys alla). Kun allas on täynnä vettä ja jäätyy, ei routa pääse liikuttelemaan allasta paikaltaan.

Kala-altaan talvehtiminen talvikuntoon laitto 

Altaan tulee olla vähintään 80cm, mutta mielellään 100cm syvä jotta se ei jäätyisi pohjaan asti ja kalat säilyisivät hengissä Suomen kylmän talven. Altaassa tulee olla koko talven ajan jäässä aukko, jotta lahokaasut pääsevät haihtumaan pois ja allasvesi saa happea. Hyviä keinoja/laitteita altaan aukipitämiseen ovat ilmapumput, termostaattiohjattu lämmitin tai esimerkiksi styrox venttiilit.

Pumppujen säilyttäminen ja huoltaminen ennen pakkasia

Pumppuja tulee säilyttää jäätymättömässä tilassa. Muista puhdistaa pumpun ankkuri huolella, ettei sinne jää sisään likaa joka voisi jumittaa akselin. Pumppu suositellaan säilyttämään esimerkiksi vesiastiassa, jottei lika pääse kuivumaa pumpun liikkuviin osiin. Muista myös ennen käyttöönottoa keväällä tarkistaa käsin, että pumpun ankkuri pyörii vapaasti ja huuhdella mahdollinen suodatinsieni.